Coğrafi Konum:
Zenit Madencilik San. ve Tic. A.Ş.’ne ait Kütahya ili, Tavşanlı ilçesi-Avcılar ve Kavaklı köyleri, Simav ilçesi-Örencik-Dağardı ve Evciler köyleri civarında yer alan İR-72400 (Erişim Numarası:1158411) ve İR-12743 (Erişim Numarası: 2045062) ruhsat numaralı maden sahaları dahilinde proje kapsamında belirlenen 717,57 hektarlık, ÇED alanı içerisinde Tavşanlı Altın ve Gümüş Madeni tesis kurulum çalışmaları devam etmektedir.
Projenin Tarihçesi:
12.12.2019: Tavşanlı projesi için Çed başvurusu yapıldı.
11.02.2020: Örencik köyünde Halkın Katılım Toplantısı yapıldı.
08.10.2021: Çed Olumlu belgesi alındı.
27.11.2021: Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle proje sahası içerisinde kalan satın alınamayan araziler için Acele Kamulaştırma kararı çıktı.
15.04.2022: 1.304.633,16 m2'lik Orman izni alındı.
10.08.2022: Tarım dışı kullanım izni alındı. E-81882494-170.01-28759
22.02.2023: İnşaat ve kurulum çalışmaları başlatılan projede, bazı STÖ ve sivil vatandaşların müracaatı üzerine mahkeme tarafından tedbiren yürütmenin durdurulması kararı alınmış ve saha çalışmaları şirket tarafından durdurulmuştur.
14.06.2023: Projeye karşı açılmış olan ÇED iptal davası için ilgili mahkeme, iki farklı bilirkişi heyeti raporuna istinaden ret kararı açıklanmıştır. İnşaat ve kurulum kaldığı noktadan yeniden başlatılmıştır. Çalışmalar devam etmektedir.
Jeoloji:
Proje sahasının bulunduğu Kütahya ili ve çevresinde, Paleozoyik, Mesozoyik ve Senozoyik dönemlerine ait jeolojik birimler dağılım göstermektedirler. Tabanda temel kayaları Simav Grabeni' nin güneyinde yüzeylenen Menderes Masifi ile bu masife ait gnayslarının örtü kayacı olarak tanımlanan Afyon Zonu' na (Kaya, 1972; Gün vd., 1979; Okay, 1986) ait şist ve mermerden oluşan metamorfik birimler ve bunların üzerine tektonik dokanakla yerleşmiş ofiyolitik kayaçlar oluşturur.
Sahadaki altın-ve yer yer gümüş- içeren değerli metal cevherleşmesi; Budağan Kireçtaşı, Jasperoid ve Dağardı Melanjı (Ofiyolitik) olarak adlandırılan 3 ana jeolojik birim ile ilgili olarak gelişmiştir. Cevherleşme, Dağardı Melanjı’nın düşük açılı bir bindirme fayı zonu boyunca Budağan Kireçtaşı birimini üzerlemesi sırasında/sonrasında; fay hattı boyunca yüzeye kadar ulaşan sıcak hidrotermal çözeltilerin, kireçtaşında ornatma meydana getirerek silisifikasyona uğratması neticesinde oluşan yersel ve sınırlı bir damar kayacı vasfındaki Jasperoid birimi içerinde, hidrotermal sıvı ile taşınarak Jasperoid içerisinde yerleşmesi sonucunda gelişmiş bulunmaktadır. Bu oluşumun doğrultu ve yönelimi genelde KKD ve GGB hattı üzerindedir. Bazı kısımlarda, muhtemelen kireçtaşı içerisinde önceden oluşmuş karstik benzeri boşluk zonlarında cevherleşmenin cepler şeklinde yerleşmiş olduğu da gözlenmektedir. Genel yapısı itibarıyla “damar tipi epitermal” bir cevherleşme olarak değerlendirilmektedir.
Açık Ocak:
Cevherin yerleşimi yüzeyde veya yüzeye yakın konumda olduğu için projedeki cevher üretimi basamaklı açık ocak işletmesi şeklinde planlanmıştır. Patlatmalı gevşetme ve takiben iş makinaları ve kamyonlar ile kazı yaparak çalıştırılacaktır. Açık ocak projesi şevlerin emniyetli şekilde muhafazasını sağlamak maksadıyla uygun ölçeklerde basamaklı olarak tasarlanmıştır.
Açık ocak şev stabilitesi, ODTÜ Maden Mühendisliği Bölümü tarafından Şev Stabilite Raporu kapsamında değerlendirilmiştir. Patlatma ve kazı yükleme nakliye operasyonları sırasında ortaya çıkacak tozun bastırılması amacıyla açık ocak ve maden içi yollarda sistematik olarak tankerler vasıtasıyla sulama yapılacaktır.
Açık ocakta yer altı suyu çıkışı beklenmemektedir. Bu konuyla ilgili olarak Dumlupınar Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü tarafından bir Hidrojeolojik Etüt Raporu yapılmıştır.
Proses Tesisi:
Cevher jeolojisi ve metalurji temelinde yapılan çalışmalara göre, projede proses metodu olarak Yığın Liçi seçilmiştir. Gereken bütün altyapı ve çevresel tedbirlerin alınmasını takiben emniyetli şekilde üretim yapılacaktır.