BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN ÖNLENMESİ VE ETKİLERİNİN AZALTILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK KAPSAMINDA KAMUNUN BİLGİLENDİRİLMESİ METNİ

Zenit Madencilik Sanayi ve Ticaret A. Ş. Yönetmelik kapsamında üst seviyeli bir kuruluştur ve Yönetmeliğin Madde 16 uyarınca aşağıdaki bilgileri kamu ile paylaşmaktadır.

1. İşletmecinin ismi ve kuruluşun tam adresi,

Zenit Madencilik Sanayi ve Ticaret A. Ş.
İşletmecinin ismi: Zenit Madencilik Sanayi Ticaret A.Ş.
Kuruluşun tam adresi: Kurtuluş Mahallesi, Balıkesir Caddesi, No:32/K Sındırgı / BALIKESİR

2. Kuruluşun bu Yönetmelik hükümlerine tabi olduğunun ve Madde 7’de belirtilen bildirimin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bildirim sistemini kullanarak beyanının gerçekleştirdiğinin, üst seviye kuruluş olması durumunda da Madde 11 gereğince hazırlamakla yükümlü olduğu güvenlik raporunun hazırlandığının belirtilmesi,

Kuruluşumuz bu Yönetmelik hükümlerine tabidir. Yönetmelik Madde 7’de belirtilen bildirimin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bildirim sistemini kullanarak beyanını gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Yapılan bildirime göre kuruluşumuz üst seviyeli bir kuruluştur ve Yönetmelik Madde 11 gereğince hazırlamakla yükümlü olduğumuz güvenlik raporunu hazırlamış bulunmaktayız.

3. Kuruluşta gerçekleştirilen faaliyetlerin basit bir dille açıklanması,

Kuruluşumuzda açık ocak madencilik faaliyeti yapılmaktadır. Kuruluşun faaliyete geçiş tarihi, 2017 yılının Mart ayıdır. Kızıltepe Altın ve Gümüş Madeni İşletmesi cevher zenginleştirme tesisi yılda 210 000 ton cevher işleme kapasitesine sahiptir. Açık ocakta patlatma operasyonları sonrasında çıkarılan cevher, cevher stok alanına nakledilerek ve zenginleştirme ünitesinde işlenerek dore altın ve gümüş üretimi gerçekleştirilmektedir.

4. Büyük bir kazaya sebep olabilecek Ek-1 Bölüm 1’de belirtilen maddelerin; bilinen isimleri ile bu maddelerin temel zararlılık özelliklerine ait basit açıklamaları,

Kuruluşta büyük bir kazaya sebep olabilecek sodyum siyanür, oksijen, mazot, bakır sülfat kimyasalları bulunmaktadır. Kuruluştaki büyük kazaya sebep olabilecek kimyasal maddeler, Yönetmelik kapsamında; Fiziksel (P), Sağlık (H), Çevresel (E) zararlar verebilirler. Sodyum siyanürün; sağlık, çevresel ve patlayıcılık özellikleri bulunmaktadır. Bakır sülfatın sağlık ve çevresel zararlılıkları bulunmaktadır. Oksijenin depolandığı kriyojenik tankın patlayıcılık özelliği bulunmaktadır. Son olarak motorinin sağlık, çevresel ve patlayıcılık özellikleri bulunmaktadır. Bu maddelerin temel zararlılık özellikleri, alevlenebilir, oksitleyici, toksik ve sucul ortama zararlı olmalarıdır.

5. Büyük bir kaza olması durumunda yapılması gerekenlere dair bilgi,

Kuruluşta büyük bir kaza olması durumunda “Büyük Endüstriyel Kazalarda Uygulanacak Dahili Acil Durum Planları Hakkında Tebliğ”e göre hazırlanan Dahili Acil Durum Planı kapsamında müdahale gerçekleştirilecektir. Dahili Acil Durum Planının müdahaleye yetersiz kaldığı durumda, il afet ve acil durum müdürlüğüne haber verilerek il afet ve acil durum müdürlüğü koordinasyonunda il afet müdahale planı gereğince müdahale faaliyetleri yürütülecektir.