Zenit, madencilik faaliyetinde bulunacağı bölgelerde bütün paydaşlar için faydalı, tutarlı ve sürdürülebilir bir halkla ilişkiler politikası uygulamak için en yüksek düzeyde çaba sarf eder. Amacımız sivil topluma kendimizi ve projelerimizi doğru şekilde anlatarak karşılıklı güven ve sosyal onay çerçevesinde bir üretim faaliyetini hayata geçirmektir.
Bu politikanın değişmez ana ilkeleri olarak şu ana başlıklar belirlenmiştir ve sivil toplum için Zenit’in garantileri kapsamındadır:
- Bilimsel ve etik ilkelerden sapmadan, ilgili tüm yasalara ve yönetmeliklere uygun şekilde faaliyet göstermek.
- İlgili tüm paydaşlara kesintisiz olarak doğru ve net bilgi aktarımı yaparak, gerektiğinde hesap verebilme sorumluluğunu taşımak.
- Çevre ve iş güvenliği konularını vazgeçilmez öncelikler olarak kabul etmek.
- Sosyal sorumluluk projeleri ile yöresel kalkınmaya destek sağlamak.
Bu ilkeleri hayata geçirmek için, şu başlıklardaki detaylara yoğunlaşmaktayız:
- Yapılan faaliyetin gerektirdiği en yeni ve en doğru mühendislik bilgi ve teknolojilerini uygulamak.
- İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili gereken bütün eğitimleri personeline vermek ve uygulatmak.
- Çevreyi koruma amaçlı gereken en yeni ve en güvenli bilgi ve teknolojiyi kullanmak, düzenli olarak kontrollerini yapmak.
- Sivil topluma sürekli ve düzenli olarak faaliyetlerine dair bilgi aktarımı yapmak.
- Faaliyetlerinin çevre, insan sağlığı ve yöresel ekonomi üzerinde neden olabileceği negatif etkiler nedeniyle hesap verme sorumluluğuna sahip olmak.
- Devlet tarafından konulan bütün yasal şartlara tam uyumlu şekilde çalışmak.
- Yerel toplumun doğal bir üyesi gibi davranarak bütün değerlerine saygılı olmak.
- Sivil topluma açık bir şikâyet/talep/öneri sistemini her zaman çalışır vaziyette tutmak.
- Yerel istihdam ve yerel ticarete özel bir önem vererek, bölgesel kalkınmaya en üst düzeyde katkı sunmak.
- Sosyal destek projeleri ile gerekli maddi fonları sağlayarak faaliyet yapılan bölgelerde kalkınma ve yapılanmaya katkılar sağlamak.
- Zenit, sosyal destek projelerinden herhangi bir maddi geri dönüş beklememektedir. Desteklenen proje bir üretim ve satışla sonuçlanırsa, elde edilecek gelirin tamamı diğer sosyal projeler için fon oluşturacaktır.
ZENİT MADENCİLİK A.Ş. BAĞIŞLAR ve YARDIM POLİTİKASI ESASLARI
Aşağıda belirtilen kriterlere uygun esas ve yöntemler ile yazılı olarak Halkla İlişkiler birimine iletilen talepler, şirketimizin sosyal destek politikaları çerçevesinde uygun olarak kabul edilmektedir.
- Destek verilecek talep sahibi ve temanın, ulusal ve yerel toplumsal değerlere uygun olması.
- Kişisel çıkar ve beklentilere yönelik olmayıp, talebin geldiği yerleşim yerinin boyutlarına göre toplumun tamamının veya önemli bir kısmının yararına bir konuda olması.
- Bölgedeki toplumsal dinamikleri ekonomik üretim ve gelir kaynaklarını çeşitlendirme ve arttırma yolunda olumlu etkileyecek bir proje olması.
- Milli eğitim politikasına uygun olarak resmî kurumlar veya belediyelerden gelecek olan, özel eğitime muhtaç çocuklar için gerekli olan veya son sınıf öğrencilerinin lise ve üniversite sınavlarına hazırlanması kapsamındaki eğitim materyalleri, burs, kurs vb. destek talepleri.
- Ciddi şekilde lisanslı sporcu olarak faaliyet gösteren ve ulusal çapta başarıya aday takım ve sporcular için destek talep edilmesi.
- Muhtarlıklar üzerinden gelmesi ve kişisel çıkarlara yönelik olmaması şartıyla; maden bölgesine yakın civardaki köylerin genel altyapı ve sosyal hayata dair ihtiyaçlarına yönelik kamusal talepler.
- Kamusal Güvenlik için çalışan emniyet ve jandarma gibi kurumların, kişiye yönelik olmayıp hizmetleri ve görevleri sırasında kullanımı faydalı olacak ihtiyaçlarının karşılanması.
- Yapılacak bağış ve yardımın kullanım amacına uygun sarf edildiğinin tarafımızca denetlenebilmesi.
- Halkla İlişkiler bütçe ve harcama planlamasını bozmayacak düzeylerde olması.
Yardım ve destek talepleri mümkün olduğu kadar muhtarlıklardan başlayıp üst makamlara kadar uzanan bir zincir içerisinde yazılı olarak alınıp şirket yönetimi onayı dahilinde uygulamaya konulmaktadır.
Yapılan harcamaların yerlerine ulaşıp ulaşmadıkları, amacına uygun şekilde kullanıp kullanılmadıkları üçüncü kaynaklardan kontrol edilmektedir. Mümkün olan her durumda ilgiliye doğrudan nakit destek vermek yerine, hezimet veya emtianın satın alındığı kuruluşa/kişiye yasal mali belgesi karşılığı ödemesi tarafımızdan yapılmaktadır. Ödenecek bedellerin yaptırılacak işe veya emtiaya uygunluğu, ilgili elemanlarımız tarafından mutlaka kontrol edilmektedir.
Sonuçta bir yardım ve destek veya bağış olayı bitirildiğinde, talep yazısından itibaren şirket içerisinde geçtiği tüm aşamalar, gereken hallerde ilgili resim vb. belgeler de eklenerek raporlandırılmakta ve şirketin yönetim kademesine sunulduktan sonra arşivlenmektedir.